A PUMI FAJTÁRÓL

A pumi HUNGARIKUM

Az Országgyűlés 2004. április 19-én fogadta el gyakorlatilag egyhangúlag (4 ellenszavazattal) a határozatot 'Az ősi magyar állatok nemzeti kinccsé nyilvánításáról'.
Ezzel remélhetőleg egy olyan áldásos folyamat vette kezdetét, melyben honos állataink - köztük nemzeti kutyafajtáink - végre megkapták az őket megillető megbecsülést és védettséget.

A PUMI - fajtaleírás

(részletek...)

Mennyire „ősi fajta” a pumi?

Manapság sokfelé hallani tenyésztőktől, hogy az „ősi pumi típust” kedvelik. De vajon valóban létezik-e valamiféle ősi típusa a puminak, amire lehetne esetleg „visszatenyészteni”? Vajon mennyire régi fajtánk a pumi? Tényleg annyira ősi fajta lenne?
Dobó Nagy Csaba cikke, melyben a múlt század közepe táji, fajtával foglalkozó szakemberek véleménye, és az általuk tenyésztett pumik mindennél hitelesebben segítenek választ adni erre a kérdésre:

A modern pumi születése

The birth of the modern Pumi

Őrizzük meg a pumit eredeti mivoltában a XXI. században is?!

"Őrizzük meg az pumi eredeti mivoltát", "állítsuk vissza az ősi típust" - ilyen és ehhez hasonló felhívásokat lehet olvasni és hallani manapság innen-onnan.
Langer Tamara cikke a fajta szempontjából ad választ arra, hogy ezek a kijelentések mennyire állják meg helyüket manapság:

Őrizzük meg a pumit eredeti mivoltában a XXI. században is?!