A pumiszőr ápolása

A pumiszőr ápolása

A PUMISZŐR ÁPOLÁSA — A MI KÖTELESSÉGÜNK!

A szőrzet ápolása alapvető része a felnőtt és a kölyökkutya gondozásának, és nekünk, mint kutyatulajdonosoknak, ilyen szempontból is gondoskodnunk kell kedvencünkről, miként az etetéséről, elszállásolásáról és a rendszeres állatorvosi vizsgálatáról.

Milyen is a jó minőségű, a fajtajellegnek megfelelő pumiszőrzet? Ezt azért is fontos tudni, mert a puminak ilyen szőrben, ápoltan illik megjelennie a kiállításokon. Mindvégig a kiállítási szőrzet gondozásáról szeretnénk írni, mert ez az a szőrminőség és ápoltsági szint, amire megítélésünk szerint minden pumitenyésztőnek és pumitartónak törekednie kell.

A szőrzet testszerte átlagban 4—7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe rendeződő, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes de nem durva felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze. A felszőrt az erősebb, szálkás jellegű díszítő(korona)- és általános fedő- szőrszálak alkotják, melyek egymáshoz viszonyított aránya ideális esetben 50—50%.

A pumi a közepesen hosszú szőrű kutyák közé tartozik. Különleges minőségű szőrének köszönhetően a pumi sokkal egyszerűbben ápolható, mint a hosszúszőrű kutyák. Egyrészt mozgás közben nem szed össze annyi port és szemetet, esős időben gyorsan szárad — másrészt az elhalt, töredezett pehelyszálak és felszőrök nem maradnak meg a bundájában, hanem rövidségük miatt kihullanak, de a kosz is lepereg, lekopik róla. Ha a piszok és a kihullott aljszőrök eltávolítását ritkafogú fémfésűvel, a felszőrökét pedig kezünkkel vagy trimmelő késsel kéthetente-havonta segítjük, máris tiszta és ápolt lesz kedvencünk bundája.

A pumi nem igényel gyakori fürdetést — évi két-három alkalom bőségesen elég. Természetesen tiszta vízzel többször is le lehet mosni.

A PUMIKÖLYÖK ÁPOLÁSA

A pumikölyök szőre puhább és hosszabb, mint a felnőtté. Gondozása a hetenkénti egyszeri alapos fésülésen kívül tulajdonképpen más különleges teendőket nem is igényel. Körülbelül hat-nyolc hetes korban már elkezdhetjük gyakorolni azt a programot, amit nekünk és puminknak is hosszú időn keresztül rendszeresen meg kell tennünk.

A kutya szőrének felkészítése kellemes időtöltés mind a kutyának, mind a gazdájának. Ráadásul ez kitűnő alkalom arra, hogy a kutyával kiállítási szempontból foglalkozzunk. A kutyaápolás céljára legmegfelelőbb egy asztal, amelyre egy törölközőt vagy egy gumiszőnyeget teszünk. Ha nincs fésülő asztala, tegyen egy az ön számára megfelelő magasságú asztalra egy csúszásmentes szőnyeget. Először a kiskutya félhet, ezért csak játszunk vele az asztalon. Soha ne hagyjuk, hogy parancs nélkül leugorjon, inkább tanítsuk meg arra, hogy először valamilyen alacsonyabb tárgyra lépjen le. Így elkerülhetjük, hogy a síkos padlón megcsúszva sérüléseket szenvedjen. Azt se feledjük, hogy egy kifejlett kutyát nehéz ilyen magasságra feltenni, ezért tanítsuk meg kutyánkat az asztalra felmászni vagy felugrani. Így kevés segítséggel máris a kozmetikai asztalon szépíthetjük kedvencünket.

A kölyköt tartsuk határozottan, és alaposan fésüljük át bundáját. Így már kölyökkorban megszokja a fésűt és azt, hogy dolgozunk rajta. Egyidejűleg ellenőrizzük a füleit, nézzük meg a fogait, vizsgáljuk végig mancsait és karmait. Közben állandóan dicsérjük, és a munka befejezése után érdemes jutalomfalatot is adni. Elég, ha hetente egyszer körülbelül tíz percet foglalkozunk a kölyök szőrével. Később ezt az időt a szőrzet igényeinek megfelelően meghosszabbítjuk.

Megközelítőleg három hónapos korban lehet elkezdeni az ollóhoz szoktatást. Tulajdonképpen ilyenkor még nem is kellene nyírni a szőrt, elég csak egy kicsit csattogtatni az ollóval a kiskutya körül – szokja csak meg! Bár, ha úgy ítéljük meg, hogy a szőr betakarja a kölyök szemét, akkor nyugodtan megigazíthatjuk a zavarónak tűnő tincseket. És ami mindenkinek javasolt: nyírjuk le rövidre a szőrt a végbél környékén és a hátulsó végtagokon, fokozatosan hozzáigazítva a többi szőrhöz. Ezt két okból is célszerű megtenni: egyrészt szokja az ollót, másrészt egészségügyi megfontolásokból – könnyebb és praktikusabb tisztán tartani.

Akad olyan pumikölyök, amelynek bundáját egyéves koráig ajánlatos egyszer-kétszer ollóval lenyírni: 4—6 és 9—12 hónapos korában. Egyfelől így gyorsabban váltja színét (ha kiszürkülőről van szó), másfelől tapasztalatból tudjuk, hogy ha egyéves korban egy hosszúra nőtt kölyökszőrt lenyírunk, akkor az új szőrzet már felnőtt szőrzet lesz, ami nem fog túl hosszúra nőni.

A FELNŐTT PUMI ÁPOLÁSA

Ha rendszeresen, kiskorától kezdve gondozzuk a kutya szőrét, felnőtt pumink remélhetőleg élvezni fogja bundája ápolását, melynek eredményeképpen szőre egészséges, tiszta és teljesen nemezmentes lesz.

A fajtajellegnek megfelelő pumiszőr kiválóan alkalmas trimmelésre. A trimmelés szőrtépést jelent: az elhalt felszőröket kezünkkel kitépkedjük, helyet hagyva az új szőr növekedésének. A pumi trimmelésének van egy egészen speciális vonzata. Ugyanis a szőrnek időt kell hagyni ahhoz, hogy a kiállításig az átlag 5 cm-t elérje, és szépen tincsekbe álljon össze. Trimmelni a megfelelő időben kell. Azt az időintervallumot, amíg a szőrzet felveszi a kívánt formát, minden egyes egyednél ki kell tapasztalni. Általában évi két-három alapos trimmelés javasolt.. Ezen felül az általános és menetrendszerinti (kétheti) fésülés és ollós igazítás a szőr karbantartásához elégséges.

Ha puminknak puha a szőre, ami trimmelésre alkalmatlanná teszi, akkor nincs mit tennünk, sima fodrászollóval nyírjuk a megfelelő formára.

A bunda igazításánál a pumi ideális megjelenésére kell törekedni, amihez a pumi standard alapos ismerete nélkülözhetetlen. Legyen a kutyánk rövid, kvadratikus megjelenésű. Legyen a front egyenes, a mellső lábak oszlopos hatásúak, a hátulsók hátra állítottak és jól szögelltek, legyen a comb hosszú, a csánk mély és jól kirajzolódó, a lábközép pedig rövid és meredek. A mancsokat körbevágjuk, hogy úgy tűnjön, spiccelve áll és jár a kutya. A hasnak felhúzottnak, a mellkasnak mélynek kell lennie. A farok korona szőreit 7—12 cm-re kell igazítani, fölül a tövénél rövidre kell vágni vagy trimmelni, úgy, hogy a farok jól látható ívben kunkorodjon a kereszttájékára. A fejnek hosszúkásnak kell lennie, hasáb- vagy tégla alakot kell mutatnia egyenes stoppal és oldalra álló bajusszal, illetve szemöldökkel. A fülek jól emelkedjenek ki.

A szőrzet ápolásánál nagyon fontos a sorrend. A fésűvel kibontott szőrt először trimmeljük, majd szükség szerint ollóval igazítsuk. Ezután jöhet a fürdetés és szárítás, de ez utóbbinál nagyon fontos, hogy ne fésüljük közben kedvencünket!

A PUMI TRIMMELÉSE

A pumit trimmelni kell! — ez az állítás elsőre talán furcsán hangzik, mégis igaz. Sikeres és szerencsés módszer a pumi szőrének ápolására a trimmelés.

Hogy miért?

A pumi, miként a többi, terelőmunkára termett “kollégája”, a puli és a mudi, sok helyen családi kutyává vált. A fajtának új helyzetben, új körülmények között kell megállnia a helyét, s ha ez sikerül, a pumi nem csak fennmarad, de a városokban is népszerűvé válhat. Kiváló tulajdonságai, értelmessége, ellenálló képessége, ragaszkodása, határozott, önálló, ugyanakkor odaadóan hűséges és kedves lénye mind-mind alkalmassá teszi erre. Tökéletes társ, barát, családtag, igazi jó pajtás, teli humorral, aki hozzátartozóinak biztonságára is faradhatatlanul ügyel.

Ám nekünk, a fajta elkötelezett híveinek, szembesülnünk kellett azzal a ténnyel, hogy e sajátos szőrzetű ebek ápolatlannak, rendezetlen külsejűnek tűnnek civilizált világunkban. Az ilyesmi — talán mondani sem kell — nem használ a népszerűségnek, sőt, negatív megkülönböztetésekhez vezet. És akkor jött az ötlet. Alakítani kezdték a pumi küllemét. Nyírták. Ezzel eladhatóbbá, keresettebbé, piacképesebbé tették.

Bár a nyírást valamikor mi, magyarok kezdtünk, a 90-es évek közepéig mégis mindez a finnek nevéhez köthető. A vitathatatlan jó szándék ellenére sem volt igazán sikeres a kezdeményezés. Elmaradt az iránymutatás az anyaországból — az uszkároknál megszokotthoz hasonló stílusban történt a szőrzet alakítása. Ez pontosan egyik alapvető jellemzőjétől, a kedves, kissé szögletesnek tűnő fejformától fosztotta meg a fajtát. A külföldi pumik kétségkívül szalonképesek, ugyanakkor habosak és vékony arcúak lettek.

Ez késztette arra minket — a fajta egységesítésén és népszerűsítésén dolgozó pumisokat —, hogy magunk is lépjünk. A 90-es évek közepén az általunk kidolgozott új eljárással ugyan nem változtatunk sokat a pumi küllemén, mégis elegánsabbá válik a kutya. A hazai technikát már átvették más országokban is. Beteljesülni látszik az a célkitűzésünk, hogy itthonról, a fajtát érthetően a legjobban ismerő anyaországból irányítva eredeti jellegének megfelelően folyjon a fajta kialakítása.

A pumi terimmelésének alapelve, hogy éppen csak «hozzányúlunk» a szőrzethez. Csinosítunk, de durva beavatkozást, átalakítást nem végzünk.

A pumiszőr ápolásához a következő eszközökre van szükségünk: ritkafogú bontó fémfésű, saját kezünk vagy trimmelőkés, fodrászolló, ritkító olló.

Az ápolási sorrend a következő: szőrbontás, fésülés — trimmelés (szőrtépes) — igazítás — fürdetés — szárítás fésülés nélkül — utolsó igazítások ritkító ollóval.

Az ápolási sorrendnél feltüntetett műveleteket legkésőbb kiállítás előtt kettő hónappal végezzük el. A kiállítás előtt egy-két héttel utoljára alaposan fésüljünk át kutyánk szőrét, majd a fejen, a fülön és a mancson igazítsunk, és fürdessük meg a kutyánkat.

ARANYSZABÁLYOK

1. számú aranyszabály (általános kutyakozmetikai szabály): Műanyag fésűvel és kefével a kutya szőréhez nyúlni szigorúan tilos! A kutyaszőrt csak fémfésűvel és valódi szőrkefével lehet fésülni vagy kefélni!

2. számú aranyszabály (pumi-specifikus szabály): A pumi szőrét vizesen vagy nedvesen fésülni szigorúan tilos! Csak csontszáraz szőrhöz nyúlhatunk fésűvel!

3. számú aranyszabály(pumi-specifikus szabály): A pumit trimmelni kézzel, esetleg trimmelő késsel lehet. Nyírni vagy igazítani ollóval kell. Nyírógépet soha ne használjuk!!!

4. számú aranyszabály(pumi-specifikus szabály): Fürdetés után szükség esetén a pumiszőrt hajszárítóval is száríthatjuk, de közben soha nem szabad fésülni!!! A szőr azonban sokkal szebb lesz, ha magától hagyjuk kiszáradni.

ESZKÖZÖK

 

1996-2005 © Länger Tamara

© «PumiWorld»