Degeneratív mielopátia

Degeneratív mielopátia

Degenerative Myelopathy (DM)

DM, degenerative myelopathy
Tipikus Degeneratív mielopatia

A degeneratív myelopátia (DM Degenerative Myelopathy) az elsősorban idősebb kutyák progresszív gerincvelő betegsége, szokták az emberi sclerosis multiplex megfelelőjének is hívni. A betegség számos kutyafajtát érint (eddig 43-at azonosítottak, főleg német juhász, mindkét corgi, boxer, rhodéziai ridgeback). Eleinte izomgyengeséget okoz, koordinációs zavarokkal (ataxia) vagy hiánnyal, ez úgy tűnhet, mintha arthritis lenne. Húzza az egyik, majd mindkét hátsó lábát, így a körmök lekopnak, lépés közben a hátulsó lábak keresztezik egymást, így az állat gyakran felborul. Főleg lépcsőn és csúszós felületen érzékelhetőek először a járásnehézségek. Ezután fokozatosan lebénulnak a hátsó lábak. A betegség előrehaladtával megjelenik az inkontinencia, az egyensúlyzavar, majd a mellső lábakon is izomsorvadás lép fel. Végül a légzési izmok is lebénulnak, így szükséges az eutanázia.

A betegség lefolyása lassú, de nagyon változó. A kutya lebénulhat néhány hónapon belül (lefolyása jellemzően 6 hónap-1 év), de kb. max. 3 év lehet a túlélés. Jellemzően 8-14 éves kor között jelenik meg (bár a kezdeti tüneteket már 5 éves kutyáknál is felfedezték). A tudomány legújabb állítása szerint ez egy autoimmun betegség, a kutya immunrendszere megtámadja a központi idegrendszer sejtjeit.
A betegség további jellemzője, hogy nem fájdalmas.

A DM a gerincvelő mellkasi régiójában kezdődik. Ha egy DM-ben elhunyt kutya gerincvelőjét mikroszkóp alatt vizsgáljuk, látszik a fehérállomány degenerációja. A fehérállomány szállítja az információkat az agy és a végtagok között. A lenti ábrán egy DM-ben elhalt kutya gerincvelő állományának degenerációja a nyíllal jelölt helyeken a kék szín csökkenésében jelentkezik (bal oldalt DM, jobb oldalt egy egészséges kutya gerincvelő keresztmetszete látható). A betegség fennállhat ún. demielizáció (a rostok “szigetelésének” elvesztése vagy axonális veszteség (maguknak a rostoknak az elvesztése) miatt.

A betegség tudományosan bizonyítottan nem kezelhető, a folyamat nem lassítható. A kutya életminősége javítható megfelelő tartással, ápolással, fizikai rehabilitációval, a felfekvések megelőzésével, a húgyúti fertőzések figyelemmel kísérésével, illetve a mobilitás fenntartásával hevederek vagy kocsik segítségével.

Más források szerint, mivel a tünetek és a szövettani elváltozások nagyon hasonlítanak az emberi sclerosis multiplex-re, próbálkozhatunk búzacsíra olaj, szardínia, makréla etetésével, ezen felül C vitamin, B vitaminok, valamint E vitamin adásával. Ezen kívül néhány bolha ellenes szer és szívféreg elleni kezelésre adott gyógyszert tanácsolják elhagyni, de legalább korlátozni. Egyes elméletek szerint a folyamat nyújtható másnaponta egy szteroid (mint a prednizon, plusz acetilcisztein), ehhez aminokapronsav és vitamin formula adagolásával, mások szerint a szteroid csak olaj a tűzre. Mindenesetre kapronsav adagolása mellett a diagnosztizált kutyák 88%-a még sétált 1 év elteltével, 80%-a pedig 18 hónap után is sétált. Bizonyos gombák adásával is kísérleteznek, melyek támogatják az idegi regenerációt.

Mindenképpen ajánlott a rendszeres testmozgás, leginkább az intenzív séta és az úszás.

Klinikai diagnózisa kizárásos alapon állítható fel. A gyengeség egyéb okait keressük, myelográfiát és MRI vizsgálatokat végzünk, és a végén a vélelmezett diagnózis a DM. A diagnózis megerősítésének egyetlen módja a DM-ben elhunyt kutya boncolásakor a gerincvelő mikroszkopikus vizsgálata. Számos egyéb betegség okoz viszont DM-hez hasonló tüneteket, melyek eredményesen kezelhetők, ezért végezzünk el minden szükséges vizsgálatot, hogy meggyőződjünk arról, a kutya nem ezekben szenved. A leggyakoribb hasonló tünet a porckorongsérv: a csigolyák között egyébként lengéscsillapítóként működő korongok nyomást gyakorolnak a gerincvelőre, aminek eredménye a gyengeség vagy bénulás (ez eredményesen kimutatható röntgennel vagy myelogrammal, illetve CT vagy MRI vizsgálattal). Egyéb hasonló tüneteket okozó betegség lehet még különböző daganat, ciszta, fertőzés, sérülés és stroke.

Újabban genetikai szűréseket végeznek a mutáns deformáció kimutatására. Ennek eredménye lehet:

Normal / Normal (N/N) – mentes: a kutyában nem található meg a mutáns degeneráció, DM nem fog kialakulni nála. Habár többszáz kutyát teszteltek már, csak néhánynál lett az eredmény mentes.

Normal / Abnormal (N/A) – hordozó: a kutyában megtalálható a mutáns degeneráció, de nem fejlődik ki nála a betegség.

Abnormal / Abnormal (A/A) – érintett: a kutyában megtalálható a mutáns degeneráció, és kialakulhat nála a betegség, de nem minden érintett kutyánál alakul ki a betegség.

Az alábbi táblázat a fentiek lehetséges kombinációit tartalmazza.

 MENTESHORDOZÓÉRINTETT
MENTES100% mentes50% mentes
50% hordozó
100% hordozó
HORDOZÓ50% mentes
50% hordozó
25% mentes
50% hordozó
25% érintett
50% hordozó
50% érintett
ÉRINTETT100% hordozó50% hordozó
50% érintett
100% érintett

Forrás:

http://hcsc.hu
Wikipedia
Canine Genetic Diseases (Misouri, USA)
DM Support Group
Magyar Kisállatfizioterápiás Társaság
Daily Controlled Physiotherapy Increases Survival Time in Dogs with Suspected Degenerative Myelopathy