Patella ficam

Patella ficam

Patella Luxation (PL)

A térdizületi elülső kereszt szalag szakadás a kutyák egyik leggyakoribb, tartós sántaságot okozó betegsége. Az elülső keresztező szalag szerepe alapvető fontosságú a térdizület stabilitása szempontjából. Szakadása esetén a térdizületet alkotó combcsont ill. sípcsont izületi felülete minden egyes lépésnél előre-hátra szétcsúszik egymáshoz képest, ami súlyos izületi károsodáshoz ill. ezzel együtt járó sántasághoz vezet.

Patella ficam, Patella luxation, PL
A szalag szakadása után megszűnik a stabil kapcsolat a térdizületet alkotó combcsont és sípcsont között

A térdszalag szakadás kialakulásában döntő szerepet játszik továbbá a sípcsont térdizületi felszínének túlzott szögelése (lejtőssége), ami jelentős feszülést hozhat létre az elülső keresztező szalagban a kutya mozgatása, terhelése közben. (Ez a rendellenes szögelés röntgennel vizsgálható és mérhető, mértéke elérheti a 45-fokot is.)
Tehát a kutyánknak akkor is lehet térdszalag szakadása, ha nem érte őt baleset!
A térdszalag szakadásának első jele a kutya hátsó lábát érintő sántasága. Gyakran a kistestű, érzékenyebb kutyák fel is emelik a sérült lábukat bicegés közben, a nagytestű kutyák viszont terhelik a sérült lábukat, de jelentős bicegéssel közlekednek, ami különösen lassú sétánál jól megfigyelhető. Mivel a szalag szakadása után megszűnik (2.kép) a stabil kapcsolat a térdizületet alkotó combcsont és sípcsont között, a térdizületet alkotó csontok izületi felülete előre-hátra elcsúszhat egymáson, ami előbb-utóbb tönkreteszi az izületben található porcfelületeket és súlyos izületi károsodáshoz (arthrózis) vezet. Ennek az izületi károsodásnak a mértéke annál nagyobb, minél később veszik észre a szalag szakadását és minél később kerül a kutya műtétre.

Dr. Muka Péter Pál

Forrás:

Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület