Közhasznúság

Közhasznúságunkról

A Nemzetközi Pumi Egyesület a 2011. december 31. napján a hatályos jogszabályok szerint közhasznú szervezetként került bejegyzésre, és azóta is ilyen státuszban folytatja munkáját.
Melyek a közhasznúság feltételei a törvény szerint? 
A jelenlegi szabályozás szerint közhasznú szervezetté minősíthető az a Magyarországon nyilvántartásba vett közhasznú tevékenységet végző szervezet, amely a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal rendelkezik, továbbá amelynek megfelelő társadalmi támogatottsága kimutatható. Ehhez a közhasznú nyilvántartásba vételre irányuló kérelmet előterjesztő szervezetnek két egymást követő lezárt üzleti évben meg kell felelnie az alábbi követelményeknek, amely megfelelőséget a bíróság a nyilvántartás és a beszámoló adatai alapján állapít meg:
– közhasznú tevékenységet végez (hozzájárul a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez), és
– a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal rendelkezik, és
– megfelelő társadalmi támogatottsága kimutatható.
A beszámoló adatai alapján minden letétbe helyezés alkalmával a közhasznú jogállás nyilvántartásba vételére illetékes szerv megvizsgálja a feltételek teljesülését. Ha a feltételek nem teljesülnek, a szervezet közhasznú jogállását a bíróság megszünteti és az erre vonatkozó adatot a nyilvántartásból törli.
Hogyan tud a Nemzetközi Pumi Egyesület megfelelni a feltételeknek?
Nézzük a feltételeket, egyesével:
1 – Közhasznú tevékenység. A közhasznú tevékenységet végző szervezet hozzájárul a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez, amennyiben az előző évről szóló beszámoló közhasznúsági melléklete célcsoportra vonatkozó adatai alapján a szervezet szolgáltatásai a szervezet testületi tagjain, munkavállalóin, önkéntesein kívül más személyek számára is hozzáférhetőek. Ennek a követelménynek a teljesítéséhez törekednünk kell arra, hogy rendezvényeinket, szolgáltatásainkat minél több – az Egyesülethez szorosan nem köthető – személyhez eljuttassuk. Ezt elsősorban az archívumunkkal, ismeretterjesztő kiadványainkkal és rendezvényeinkkel kívánjuk elérni. 
Hogyan segíthetsz? Vidd hírét ismerőseid körében az egyesületnek, rendezvényeinkre, programjainkra hívj el minél több barátot, ismerőst!
2 – Erőforrások. Megfelelő erőforrás áll a szervezet rendelkezésére, ha az előző két lezárt üzleti év vonatkozásában a következő feltételek közül legalább egy teljesül: 
a) az átlagos éves bevétele meghaladja az egymillió forintot, vagy 
b) a két év egybeszámított adózott eredménye (tárgyévi eredménye) nem negatív, vagy 
c) a személyi jellegű ráfordításai (kiadásai) – a vezető tisztségviselők juttatásainak figyelembevétele nélkül – eléri az összes ráfordítás (kiadás) egynegyedét. 
Gazdálkodásunkat úgy kell alakítanunk, hogy a fenti feltételek közül egyet biztosan teljesítsünk. Elsődleges célunk, hogy az Egyesület pozitív eredménnyel zárjon. Továbbra sem tervezünk személyi jellegű kiadásokkal. 
Hogyan segíthetsz? Támogasd Egyesületünket tagdíjaddal, támogató tagságoddal, célzott felajánlásokkal.
3 – Társadalmi támogatottság. Megfelelő társadalmi támogatottság mutatható ki a szervezetnél, ha az előző két lezárt üzleti éve vonatkozásában a következő feltételek közül legalább egy teljesül: 
a) a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerint a szervezetnek felajánlott összegből kiutalt összeg eléri az államháztartás alrendszereiből folyósított pénzeszközök nélkül számított összes bevétel kettő százalékát, vagy 
b) a közhasznú tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások elérik az összes ráfordítás felét a két év átlagában, vagy 
c) közhasznú tevékenységének ellátását tartósan (két év átlagában) legalább tíz közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy segíti. 
Hogyan segíthetsz? Egyesületünk jogosult fogadni az személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásokat. Kérünk, hogy segítsd Egyesületünk munkáját adód 1%-ának felajánlásával! 
Ha még nem vagy tagunk, jelentkezz önkéntesnek! Ha már tagunk vagy, toborozz önkénteseket!
Támogatásodra a jövőben is számítunk!
Az NPE Csapata