Könyök diszplázia

Könyök diszplázia

Könyök diszplázia – Elbow Dysplasia (ED)

Diszplázia a könyökízületben ?!
A bűvös DISZPLÁZIA szó az orvosi szótár szerint valamely szerv rendellenes fejlődését jelenti. A kutyatartók és tenyésztők számára ez a megnevezés eddig kizárólag a csípőízület elváltozására vonatkozott. Újabban a vizsgáló eljárások tökéletesedésével fény derült néhány, eddig ismeretlen okú könyökízületi bántalom fejlődéses eredetére is. Eszerint nem ritkán, bizonyos felnőttkori sántaságok hátterében egy ifjúkori fejlődési zavar rejtőzik. A könyökízületi diszplázia tehát főleg a nagytestű kutyafajtáknál tapasztalt örökletes fejlődési rendellenesség, mely 4 és 8 hónapos kor körül alakul ki, és megfelelő gyógykezelés nélkül az ízület visszafordíthatatlan károsodásához, artrózishoz vezet, ami fájdalommal és következményes sántasággal jár. Habár a rendellenességek ilyen fiatal korban jönnek létre, gyakorta az általuk okozott ízületi elfajulás és következményes fájdalom csak hónapokkal esetleg évekkel később tűnik fel a gazdának. Így állhat elő az is, hogy mire kiderül a baj a könyökízület elváltozásai visszafordíthatatlanok.

Egészséges és könyökízületi diszpláziás kutya csontja
Egészséges és könyökízületi diszpláziás kutya csontja. Jól látható a következményes csontfelrakódás a könyök körül

A könyökízületi diszplázia fogalomkörébe tartozó betegségek leírása hallatlan nehéz a megfelelő anatómiai ismeretekkel nem rendelkező, laikus olvasóknak. A legtöbb betegségnek nincs is magyar neve. Ha mégis megkíséreljük, egyik formáját a legegyszerűbben porcleváláshoz hasonlíthatjuk, ami nem sérülés hatására, hanem örökletes fejlődési rendellenességként jött létre.

Egy másik típusának jellemzésére párhuzamot vonhatunk a csípőízületi diszpláziával, hisz ekkor az ízületet alkotó csontvégek deformitásáról van szó, ami az ízület tökéletlen illeszkedéséhez vezet. Az előbbi esetekben a levált rész, mint “homok a fogaskerekek közt” okoz fokozott kopást, míg a felületek tökéletlen illeszkedésekor kisebb porcfelszínek hordozzák a teljes terhelést, így idő előtti kopásuk elkerülhetetlen.

A jövőbe tekintve az állatorvosok és tenyésztők feladata nem csak egy egyed, hanem a fajta “megszabadítása” ettől az örökletes fejlődési rendellenességtől. Ez hasonlóan a csípőízületi diszpláziához a tenyésztésre szánt kutyák előzetes szűrővizsgálatával és az eredmények alapján szigorú szelekcióval érhető el. A könyökízületi diszplázia pontosabb megismerésére, a fajtánkénti szűrővizsgálatok előmozdítására 1989-ben európai és amerikai állatorvosok, genetikusok és tenyésztők részvételével megalakult a Nemzetközi Könyök Munkacsoport /IEWG/. Eddigi munkájuk eredményeként elkészült egy világszerte egységes vizsgálati és elbírálási rendszer, ahol a könyökízületről készített megfelelő röntgenfelvétel alapján az állatokat négy kategóriába sorolják, mentestől súlyosan diszpláziásig. Bizonyos országokban a tenyészállatok adás-vételénél a könyökízületi diszplázia kérdése már azonos súllyal esik latba, mint a csípőízület elváltozása. A Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület a Nemzetközi Könyök Munkacsoport ajánlásai alapján végzi a hozzá eljuttatott röntgenek alapján a könyökízületi diszplázia szűrést.

dr. Diószegi Zoltán

Forrás:

Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület